Blog

Sure shot Questions for this year’s AFCAT Paper (2)2015

afcat paper 2015

afcat paper 2015

The AFCAT Paper (2) 2015 Is about to commence in another 12 hours from now and many of the aspirants are preparing at the very last moment. Thinking of which all topics can they do and hence enhance their scores. We At New Careers Academy are constantly keeping a loop on the upcoming papers and have analysis done of the paper, every term. Hence we would like to set some basic type of predictable questions which have been coming in AFCAT and we want all the students to benefit from it. Our students  have already done the complete pattern two-three times properly, and we are publish this article almost on the eve of the paper so that those students who for some reason were not to able to prepare can benefit from it and we do not want out students also to loose their competitive edge.  So without wasting much adieu try the following set of questions and see how is your preparation for upcoming AFCAT (2) 2015 paper .

As a part of Verbal reasoning Analogy is a must try the following questions out

 

Question 1.

Moon : Satellite : : Earth : ?

A. Sun
B. Planet
C. Solar System
D. Asteroid
Question 2.

Forecast : Future : : Regret : ?

A. Present
B. Atone
C. Past
D. Sins
Question 3.

Water : Convection : : Space : ?

 
A. Conduction
B. Transference
C. Vacuum
D. Radiation
Question 4.

Dog : Bark : : Goat 😕

 
A. Bleat
B. Howl
C. Grunt
D. Bray
Question 5.

Dungeon : Confinement : : Asylum : ?

A. Refuge
B. Mercy
C. Truancy
D. Remorse
Question 6.

Engineer : Map : : Bricklayer : ?

A. Design
B. Templet
C. Mould
D. Cement
Question 7.

Accommodation : Rent : : Journey : ?

A. Expense
B. Octroi
C. Freight
D. Fare
Question 8.

Origami : Paper : : Ikebana : ?

A. Trees

B. Theatre

C. Flowers
D. Tapestry
Question 9.

Hilt : Sword : : Outwork : ?

A. Hippodrome
B. Field
C. Rink
D. Fortress
Question 10.

Novice : Learner : : Harbinger : ?

A. Messenger
B. Thief
C. Pickpocket
D. Robber
Now Coming to the maths questions the types which come in the paper
Question 11.  If the rate of simple interest is reduced from 7.5% per annum to 6.5% per annum, find the decrease in half yearly  on 7280?
(a) 32.60        (b) 36.40        (c) 39.50        (d) 31.70
Question 12. . In how many years , a sum of money will become four times itself at 12% per annum?
(a) 28yrs        (b) 25yrs        (c) 22 yrs        (d) 27 yrs
Question 13. The difference between compound interest and simple interest on a sum for 2 years at 8% per annum is Rs. 64. The sum is
(a) 12000        (b) 11000        (c) 13000        (d) 10000
Question 14. A and B together can do a piece of work in 35 days while A can alone complete the same work in 60 days. In how many days, B alone can will be able to complete the same work?
(a)80 days        (b) 84 days        (c) 88 days        (d) 92 days
Question 15. A can do a piece of work in 15 days and B alone can do it in 10 days. B works at it for 5 days and then leaves.In how many days, A alone can finish the remaining work
(a)7 days        (b) 7 1/2 days        (c) 8 days        (d) 8 1/2 days
Question 16. The length, breadth and height of a room in the shape of a cuboid are increased by 10%, 20% and 50% respectively.  Find the percentage change in the volume of the cuboid.
(a) 77%            (b) 75%            (c) 88%            (d) 98%
Question 17. At an election the candidate who got 56% of the votes cats won by 144 votes. Find the total number of voters on the voting list if 80% people cast their vote and there are no invalid votes
(a) 360            (b) 720            (c) 1800        (d) 1500
Question 18. A,B, C enter into a partnership. A contributes one third of the whole capital while B contributes as much as A and C together contribute. If the profit at the end of the year is Rs. 84,000, how much would each receive ?
(a) 24000,20000,40000    (b) 28000,42000,14000    (c) 28000,42000,10000    (d) 28000,14000,42000
Question 19. The students in three batches at NCA centres are in the ratio 2:3:5. If 20 students are increased in each batch, the ratio changes to 4:5:7. The total number of students in the three batches before the increase were
(a) 10            (b) 90            (c) 100             (d) 150
Question 20. The average age of 24 students and the principal is 15 years. When the principal’s age is excluded, the average age decreases by 1 year. What is the age of the principal?
(a) 38            (b) 40            (c) 39            (d)37

 

Also make sure you do problem based on trains and also upstream and downstream
Considering previous year papers also finish idioms and phrases ….
Answers
1. b
2. c
3. d
4. a
5. a
6. b
7. d
8. c
9. d
10. a
11. b
12. b
13. d
14. b
15. b
16. d
17. d
18. b
19. c
20. c
Wishing you all the best
For the Upcoming AFCAT exams log on to our blog to find solution to all the answers to the paper for the AFCAT paper …
The paper is from a very small, section of syllabus keep studying and pass the examination with flying colours

Comments

comments

Er. Hartaj on facebook
Er. Hartaj
Er. HartaJ is one of the main Instructors and a part of the team At NCA. He himself has cleared the SSB process thrice, but as per his grandfather's Late Lt. Col H.S.Dhaliwal Wish he is continuing teaching and making officers. Been associated with New Careers Academy for the last 8 years, he also has been succefull in making Second and Third Generation Of officers. Once Taught by his Grandfather and Father Capt. Dhaliwal. He is know all across with students for the way he teaches and he is more of a role model for them .
Celebrating 50 Glorious years with avail 10% scholarship. NDA/CDS/AFCAT Batches for 1 Month Starting on 7th, 11th, 14th and 18th December 2016. NDA SPECIAL 6 Months starting 1st and 15th of every month. Register Now