Blog

cds 1 2016
,

CDS 1 2016 Mock paper HISTORY special

 

cds 1 2016

cds 1 2016

1. Under Akbar, the Mir Bakshi was required to look after
A.     military affairs
B.     the state treasury
C.     the royal household
D.     the land revenue system

Ans. (a)

2.    Tripitakas are sacred books of

A.     Buddhists    B.     Hindus
C.     Jains    D.     None of the above

Ans. (a)
3. The trident-shaped symbol of Buddhism does not represent
A.     Nirvana    B.     Sangha
C.     Buddha    D.     Dhamma
Ans. (a)
4.      The language of discourses of Gautama Buddha was

A.     Bhojpuri    B.     Magadhi
C.     Pali    D.     Sanskrit
Ans. (c)
5. There were widespread risings against the British in the 1820s. Which one of the following did not revolt in the 1820s?
Santhals     B.     Ahoms        C.     Pagal Panthis        D.     Ramosi
Ans. (a)
6.      Under the Mountbatten Plan of 1947 the people of ___ were given the right to decide through a plebiscite whether they wished to join Pakistan or India.

A.     Assam    B.     Punjab
C.     Bengal    D.     N.W.F.P and the Sylhet district of Assam
Ans. (d)
7. The text of the document called Mahzar, by which Akbar assumed the role of supreme arbiter in the matters of religion is found in
A.     Nizamuddin’s Tabaqat-I-Akbari
B.     Arif Quandahari’s Tarikh-I-Alfi
C.     Abul Fazl’s Akbarnama
D.     Badauni’s Muntakahab-ut-Tawarikh
Ans. (c)
8.      Tulsidas, the author of Ramcharitmanas, was a contemporary of which of the following rulers?

A.     Akbar    B.     Humayun

C.     Shahjahan    D.     Sher Shah Suri
Ans. (a)
9. To meet the educational needs of the people, the Madarasa-I Nasiri was built in the region of
A.     Qutub-ud-din Aibak
B.     Iltutmish
C.     Ruknuddin Firoz Shah
D.     Jalal-id-din Khilji
Ans. (b)

10.      The weekly Commonweal was founded by
A.     Annie Besant    B.     Bipan Chandra Pal    C.     Bal Gangadhar Tilak
D.     Sarojini Naidu
Ans. (a)

11.      Under whose leadership was the all India Muslim League set up?
A.     Mohammed Ali Jinnah
B.     Sayyid Ahmed Khan
C.     Aga Khan
D.     All of the above
Ans. (c)
12.     We can know about early vedic period from
A.     archaeological excavations
B.     the Rig Veda
C.     Jatak Katha
D.     contemporary culture
Ans. (b)
13. Under the Government of India, Provincial Legislatures consisted of two chambers, except in the case of
A.     Assam    B.     Bihar
C.     Madras    D.     Punjab
Ans. (d)
14.      There was a sharp class division at Harappa and Mohen-jodaro. This is clear from the
A.     Indus seals excavated
B.     religious beliefs of the Harappans
C.     tools and implements used by the Harappans
D.     different types of dwellings excavated
Ans. (d)
15.      The term Khalisa in Mughal administration signified the
A.     entire Imperial establishment
B.     land owned by the emperor himself
C.     religious land grants
D.     land from where revenue was collected for the Imperial Treasury
Ans. (b)
16. Who introduced the system of Local boards or Local Bodies in India?
Lord Lytton        B.  Lord Ripon        C.  Lord Curzon        D.  Lord Mayo
Ans. (b)
17. Which of the following Harappan sites had a dock?
Lothal    B.  Harappa    C.  Alamgirpur        D.  Mohenjodaro
Ans. (a)
18.  The Widow Remarriage Act was passed by
Lord Wavell    B.  Lord Canning    C.  Lord Dalhousie    D.  Lord Auckland
Ans. (c)
19. The most commonly used coin, during the Mauryan period was
Suvarna    B.  Nishka    C.  Karashapana    D.  Kakini

Ans. (c)

Comments

comments

Er. Hartaj on facebook
Er. Hartaj
Er. HartaJ is one of the main Instructors and a part of the team At NCA. He himself has cleared the SSB process thrice, but as per his grandfather's Late Lt. Col H.S.Dhaliwal Wish he is continuing teaching and making officers. Been associated with New Careers Academy for the last 8 years, he also has been succefull in making Second and Third Generation Of officers. Once Taught by his Grandfather and Father Capt. Dhaliwal. He is know all across with students for the way he teaches and he is more of a role model for them .
Celebrating 50 Glorious years with avail 10% scholarship. NDA/CDS/AFCAT Batches for 1 Month Starting on 7th, 11th, 14th and 18th December 2016. NDA SPECIAL 6 Months starting 1st and 15th of every month. Register Now