Blog

AFCAT 2 2016 Gk Paper

AFCAT 2 2016 GK Paper for Practice

AFCAT 2 2016 Gk Paper

AFCAT 2 2016 Gk Paper

 

 

81. International Day for Monuments and Sites observed on _________.
a 18 April        b 21 April        c 24 April         d 27 April

82. ’My Favourite Nature Stories’ authored by ________.
a Jhumpa Lahiri        b Rohinton Mistry    c Kiran Desai        d Ruskin Bond

83. . ‘Book Gujarat Files: Anatomy of a Cover Up’ authored by _______.
a  Rana Ayyub            b Neil Jordan        c Kishalay Bhattacharjee    dKartar Lalvani

84.  Who won Man Booker International Prize 2016 for ‘The Vegetarian?
a.  Han Kang            b. Hwang Sok-yong    c.Cho Se-hui        d.  Gong Ji-young

85.  Who won 2016 Sultan Azlan Shah Cup?
a. India        b. Pakistan        c. Australia        d.  Germany

86.  Who is known as the ‘Grand Old Man of India’?
C. Rajagopalachari    B.    Dadabhai Naoroji        C.    Lala Lajpat Rai        D.    Khan Abdul Ghaffar Khan

87. . Who was the first sultan to set up a permanent standing army of Delhi Sultanate?
A Alauddin Khilji         B Muhammad Tughlaq         C Iltutmish         D Balban

88. Who among the following rulers is known to have assumed the title of Caliph himself ?
A Balban             B Alauddin Khalji             C Qutbuddin Mubarak Shah Khalji                 D Mohammad bin Tughlaq

89. Who is the author the book “Dark Horse – Ek Anakahi Dastan”?
[A]Raka Dasgupta         [B]Bijit Gayari         [C]Nilotpal Mrinal     [D]Ankit Trivedi

90. . Which of the following countries has become the first country in the world to ban deforestation? [A]Paraguay     [B]Norway             [C]Bolivia         [D]Argentina

91. Which of the following is the India’s first reusable space shuttle, which has been successfully launched from Sriharikota? [A]SLV-TD     [B]MLV-TD     [C]PLV-TD         [D]RLV-TD

92. Who has won the 2016 French open Women’s Singles tournament? [A]Victoria Azarenka [B]Angelique Kerber         [C]Serena Williams         [D]Garbine Muguruza

93. The book “India vs Pakistan : Why Can’t we just be friend” has been penned by whom? [A]Arjun Subramaniam [B]Husain Haqqani [C]Patrick Cockburn [D]Kishlay Bhattacharjee

94. What is the theme of 2016 World Oceans Day? [A]Our oceans, our responsibility [B]Youth: the Next Wave for Change [C]Healthy Oceans, Healthy Planet [D]Together we have the power to protect the ocean

95. Which Indian Air Force base has been renamed after former IAF chief Arjan Singh? [A]Udhampur         [B]Panagarh             [C]Darbhanga             [D]Port Blair

96. Who has won the 2016 Pulitzer Prize for fiction? [A]T J Stiles [B]Lin-Manuel Miranda [C]Viet Thanh Nguyen [D]Peter Balakian

97. Nomadic Elephant 2016, is the joint military exercise of India and which country? [A]Russia [B]Seychelles         [C]Mongolia             [D]France

98.  Which Indian personality will be bestowed with the Japan’s second highest national decoration “The Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star”? [A]E Sreedharan [B]Ashwini Kumar     [C]N K Singh     [D]Tarun Vijay

99. The Varanasi Kanyakumari National Highway is called?
N.H. 8        B) N.H. 7        C) N.H. 12        D) N.H. 9

100.      With which crop has Green Revolution been associated?
A) Rice            B) Wheat        C) Pulses        D) Sugarcane

 

Mark your score below in the comment section

Also keep a look out for this section for the Upcoming AFCAT Exam 2 2016 Along with the Answer Key

 

Answers

81. a

82. d

83. a

84. a

85. c

86. b

87. a

88. c

89. c

90. b

91. d

92. d

93.b

94.c

95.b

96.c

97.c

98. c

99. b

100.b

Comments

comments

Er. Hartaj on facebook
Er. Hartaj
Er. HartaJ is one of the main Instructors and a part of the team At NCA. He himself has cleared the SSB process thrice, but as per his grandfather's Late Lt. Col H.S.Dhaliwal Wish he is continuing teaching and making officers. Been associated with New Careers Academy for the last 8 years, he also has been succefull in making Second and Third Generation Of officers. Once Taught by his Grandfather and Father Capt. Dhaliwal. He is know all across with students for the way he teaches and he is more of a role model for them .
NDA special summer batches starting on 21st May, 26th May and 1st June. For students in +2 Regular batches starting on 15th, 22nd may & 1st June.