Blog

AFCAT 2 2016 GK PAPER for PRACTICE SECTION 8

AFCAT 2 2016 GK PAPER for PRACTICE SECTION 8

idnian airforce saved7

 

81. The International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade”, is observed on which date?
[A]March 23         [B]March 24         [C]March 25         [D]March 26

82. Which of the following virus is responsible for diarrhoea among infants and young children?
[A]Parvovirus         [B]Norwalk virus         [C]Megavirus         [D]Rotavirus

83.  Who has won the 2016 Major Dhyan Chand Lifetime Achievement Award?
[A]Baldev Singh         [B]Shankar Laxman     [C]Harjeet Singh         [D]Kothajit Singh\

84. Recently, India signed the Kamov helicopter deal, with which country?
[A]Israel             [B]Russia         [C]Ukraine         [D]France

85. Chanderkhani Pass’ is located in which state of India?
[A]Himachal Pradesh     [B]Uttarakhand         [C]Sikkim         [D]Arunachal Pradesh

86.  Which committee has recommended change in the structure and ecosystem in the Indian cricket board?
[A]Kirit Parikh committee     [B]RM Lodha committee     [C]Bibek Debroy committee [D]Naresh Chandra committee

87. Uri-I and Dulhasti power projects are located in which state of India?
[A]Jammu & Kashmir     [B]Himachal Pradesh     [C]Uttarakhand         [D]Punjab

88. Haldhar Nag, who was recently honored with Padma Shri award, is a poet of which language?
[A]Malayalam         [B]Bengali         [C]Kosli             [D]Odia

89. 4. What is the purpose of the recently launched “Gyan Chakra” of Indian Army’s Western Command?
[A]To provide education to youngsters about career in Indian Army [B]To work as a think tank on strategic and national security issues         [C]To collaborate with educational institutions to impart security related awareness in schools [D]To set up a network of army schools in the country

90. Who is the author of the book “Standing Guard— A year in Opposition”?
[A]Arun Shourie         [B]Raghuram Govind Rajan [C]P. Chidambaram     [D]Suzanna Arundhati Roy

91. World’s first ‘White Tiger Safari’ has opened in which state of India?
[A]Rajasthan         [B]Madhya Pradesh     [C]Gujarat         [D]West Bengal

92. Who has won the 2016 Paris marathon in the men’s category?
[A]Mark Korir         [B]Martin Lel         [C]Abraha Gebretsadik     [D]Cyprian Kotut

93. Which of the following is the newly introduced fully unreserved, superfast train in India?
[A]Humsafar Express     [B]Antyodaya Express     [C]TEJAS Express     [D]UDAY Express

94. The National Maritime Day of India is celebrated on which day?
[A]April 3         [B]April 4         [C]April 5         [D]April 6

95. Which committee has been set up to suggest ways to tighten security along Indo-Pak border?
[A]Shailesh Nagar committee [B]NR Madhava committee [C]Madhukar Gupta committee [D]Abhijit Sen committee

96. What is the maximum speed of the India’s first semi high-speed train “Gatimaan Express”?
[A]160 kmph         [B]170 kmph         [C]180 kmph         [D]190 kmph

97. What is the theme of 2016 World Health Day (WHD)?
[A]Healthy heart beat, Healthy blood pressure [B]Beat Diabetes [C]Healthy blood pressure [D]Save lives: Make hospitals safe in emergencies

98. Who is the author of the book titled “A State in Denial – Pakistan’s Misguided and Dangerous Crusad”?
[A]B.G. Verghese     [B]Amish Tripathi         [C]Ashwin Sanghi     [D]Preety Shenoy

99. Shaheen Eagle 2016” is a joint airforce drill between which two countries?
[A]Pakistan and Afghanistan [B]Pakistan and China [C]India and Bangladesh [D]Iran and Afghanistan

100. “Zarb missile” has been successfully test fired by which country? [A]United Arab Emirates [B]Iran [C]Israel [D]Pakistan

Mark you score below in the comments section to compare your performance with respect to others

81. c
82. d
83. b
84. b
85. a
86. b
87. a
88. c
89. b
90. c
91. b
92. d
93. b
94. c
95. c
96. a
97. b
98. a
99. b
100. d

 

You can also visit our site to know the afact 2 2016 cut off marks , afcat 2 2016 answer key along with solutions and on the 29 th August and compare your answers accordingly

 

Attempt Previous GK PAPERS
Section 7

Section 6

Section 5

 

Comments

comments

Er. Hartaj on facebook
Er. Hartaj
Er. HartaJ is one of the main Instructors and a part of the team At NCA. He himself has cleared the SSB process thrice, but as per his grandfather's Late Lt. Col H.S.Dhaliwal Wish he is continuing teaching and making officers. Been associated with New Careers Academy for the last 8 years, he also has been succefull in making Second and Third Generation Of officers. Once Taught by his Grandfather and Father Capt. Dhaliwal. He is know all across with students for the way he teaches and he is more of a role model for them .
Celebrating 50 Glorious years with avail 10% scholarship. NDA/CDS/AFCAT Batches for 1 Month Starting on 7th, 11th, 14th and 18th December 2016. NDA SPECIAL 6 Months starting 1st and 15th of every month. Register Now